Voorstel Groen rond gokverslavingen hangt met haken en ogen aaneen

Door Christoph D'Haese op 19 januari 2023, over deze onderwerpen: Gokken
Christoph D'Haese

In de Kamercommissie Justitie lag een wetsvoorstel van Groen op tafel, gesteund door de andere Vivaldi-partijen, om de strijd tegen gokverslavingen aan te gaan. Een vonnis van de rechtbank van eerste aanleg van Namen gooit echter roet in het eten. Het vonnis stelt namelijk dat een aantal artikels van de reeds bestaande Kansspelenwet en een Koninklijk Besluit dat daaraan uitvoering geeft, in strijd zijn met de wet op gegevensbescherming en het gelijkheidsbeginsel van de Grondwet. Een probleem, aangezien het voorstel gebaseerd is op de bestaande Kansspelenwet.

“Dat men het EPIS-systeem, waarbij sommige mensen uitgesloten zijn van kansspelen (denk maar aan advocaten, politieagenten, mensen in schuldbemiddeling), wil uitbreiden naar de automaten in dagbladhandels, dat is een goede zaak. Maar het systeem moet sluitend zijn en in orde met de gegevensbescherming. Het gaat immers om grote hoeveelheden persoonlijke gegevens die worden bijgehouden door bedrijven”, stelt Kamerlid Christoph D’Haese. “Het vonnis van gisteren zaait twijfel. Spelers en operatoren hebben nood aan duidelijkheid, zodat niemand tussen de mazen van het net kan glippen.” De bespreking van het voorstel wordt twee weken uitgesteld, om na te gaan of het wetsvoorstel tegemoet komt aan het vonnis.

Nationale loterij buiten schot

Het wetsvoorstel wil de leeftijd voor alle kansspelen op 21 jaar leggen. De meerderheid laat de krasloten van de Nationale Loterij, de populairste producten dus, echter buiten schot. Nochtans zijn krasloten zeer laagdrempelig en zijn dat de eerste producten waar jongeren mee in aanraking komen. Er is dus geen sprake van consequent beleid, nochtans is duidelijkheid en transparantie nodig.

“Bovendien is het tekenend dat deze meerderheid de markt van de kansspelen aanpakt, maar het overheidsbedrijf, de Nationale Loterij, ongemoeid laat,” vervolgt D’Haese, “terwijl de Nationale Loterij de grootste speler is.”

Geen overleg met Vlaanderen

Ook pakt minister Van Quickenborne (Open Vld) uit met het reclameverbod. “Wij steunen het reclameverbod volledig, maar er was wel afgesproken dat er overleg zou komen met de betreffende sectoren. We vragen ons af of er overleg geweest is met de sportsector. Ook het samenwerkingsfederalisme is blijkbaar enkel eenrichtingsverkeer, want de Vlaamse minister voor Sport is op geen enkele manier betrokken bij het opstellen van het Koninklijk Besluit.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is