Oost-Europeanen met ziekte-uitkering fors gestegen

Door Wouter Raskin op 24 mei 2018, over deze onderwerpen: Sociale Fraude, Ziekte en Invaliditeit

“Het aantal Oost-Europeanen dat een ziekte-uitkering ontvangt, is de laatste jaren fors gestegen”, zegt Kamerlid Wouter Raskin (N-VA). “Het aantal Polen is verdubbeld, het aantal Bulgaren steeg met bijna 200 procent. Oké, er zijn ook meer mensen uit Oost-Europa die hier komen werken, maar de cijfers van zieken liggen een pak hoger dan de aangroei van deze groep mensen.”

n 2012 kregen 32.666 EU-burgers een ziekte-uitkering, in 2016 waren er dat 41.713. Dat blijkt uit cijfers die Wouter Raskin opvroeg bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). “De migratie is ook sterk toegenomen”, legt De Block uit. Polen moeten al sinds 2009 geen arbeidskaart meer hebben, Bulgaren en Roemenen sinds 2014 ook niet meer. “Die verhoogde instroom vind je ook in de cijfers van de sociale zekerheid.”

Raskin vraagt zich af of die zieke Oost-Europeanen ook effectief in België verblijven. Maar dat hoeft dus niet, zegt De Block. Ook wanneer ze verhuizen naar een ander land, blijven ze - onder bepaalde voorwaarden - recht hebben op een Belgische ziekte-uitkering. “Dat is de toepassing van de Europese verordening over de coördinatie van de sociale zekerheidsstelsels. Dat kan dan eventueel een gedeeltelijk Belgische ziekte-uitkering zijn, wanneer de zieke ook aanspraak kan maken op een uitkering van een andere Europese lidstaat”, zegt het kabinet van De Block. Volgens N-VA moeten de misbruiken er in elk geval worden uitgehaald. “We hebben de wachttijd voor een ziekte- en invaliditeitsuitkering al verdubbeld van 6 naar 12 maanden”, reageert minister De Block. “Daarnaast hebben we de periode waarop de uitkering wordt berekend enorm verruimd, om misbruiken uit het verleden een halt toe te roepen. We kijken niet langer naar het loon op het moment dat de ongeschiktheid aanvat, maar naar het loon op een vroeger tijdstip. We gaan ten slotte ook na of er een stabiele tewerkstelling was.” Dus je kan niet meer voor zeer korte tijd ergens in dienst genomen worden voor een hoog loon en op basis daarvan een ziekte-uitkering krijgen. 

Fraude

“De controles op fraude verlopen even streng voor de EU-burgers als voor de Belgen”, zegt staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld). “Arbeidsongeschikten en zieken worden gecontroleerd door de inspectiediensten van het RIZIV. Met resultaat: de opbrengsten voor uitkeringsfraude stegen van 41,3 miljoen euro in 2014 naar 94,2 miljoen in 2017. De strijd tegen uitkeringsfraude is één van onze prioriteiten. Ook op Europees niveau wordt er gewerkt aan een verscherping van de regels om uitkeringstoerisme tegen te gaan.”

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2018

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is