N-VA wil af van brugpensioen

Door Wouter Raskin op 10 januari 2018, over deze onderwerpen: Economie, Werk, werkloosheid en werkgelegenheid

Het goede nieuws: nooit eerder liepen bij de VDAB zoveel vacatures binnen. Het slechte nieuws: bijna een derde raakt niet ingevuld. N-VA acht de tijd rijp om enkele omstreden voorstellen onder het stof vandaan te halen: de beperking van de werkloosheid in de tijd en de afschaffing van het brugpensioen.

Exact 258.124 vacatures trachtte de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling vorig jaar in te vullen, maar dit lukte slechts voor 70,5% van de jobaanbiedingen. "Dat is relatief weinig. We voelen de krapte op de arbeidsmarkt toenemen", zegt Willem Vansina van de VDAB-studiedienst. "Vooral voor hogere profielen, zoals verpleegkundigen en calculators in de bouw, ligt de invullingsgraad erg laag." Volgens de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka is het "vijf voor twaalf". "Zo'n tekort aan mensen en zoveel werk, da's echt een once in a lifetime-situatie. De federale en regionale overheden moeten nu met een passend arbeidsmarktbeleid afkomen. Mensen moeten aan het werk gezet worden. Activeren is hét woord", vindt topman Hans Maertens. Ook het VBO roept de regering op tot actie.

N-VA pikt daarop in. Kamerlid Wouter Raskin haalt een stokpaardje van de partij boven: "Laat de werkloosheidsuitkering na verloop van tijd uitdoven." De Vlaams-nationalisten maakten daar in de vorige verkiezingscampagne veel tamtam rond, maar bij de federale regeringsvorming in 2014 botste het idee op een njet van CD&V en MR. De maatregel mocht absoluut niet in het regeerakkoord van Michel I en vloog de diepvries in. Sindsdien ontdooit N-VA haar eis geregeld, tot groot ongenoegen van vooral de christendemocraten.

Uit de diepvries

De vraag is dan ook of de partij het regeerakkoord wil openbreken voor deze maatregel. "Neen", zegt Raskin. "Maar een verbod op onverdoofd slachten stond ook niet in het regeerakkoord en dat is er toch gekomen, omdat er een meerderheid voor was. Misschien zijn de geesten sindsdien gerijpt voor deze eis."

Die kans is piepklein: alleen Open Vld is gewonnen voor het idee. N-VA preekt met andere woorden voor eigen kerk. "Toch niet", reageert het Kamerlid. "Het is onze plicht om dit op tafel te leggen als er een momentum is. Dat is er nu." Ook Vlaams minister van Werk en partijgenoot Philippe Muyters vindt een uitdovende werkloosheidsuitkering de beste manier om de knelpuntvacatures weg te werken.

Op één been kun je niet staan, dus reanimeert Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) dat andere federale taboe: het brugpensioen. Of zoals het tegenwoordig heet: het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT). Tussen januari 2015 en juni 2016 kwamen 3.838 mensen in dit systeem terecht, amper 91 van hen gingen opnieuw aan de slag. Sinds begin 2015 moeten SWT'ers 'aangepast beschikbaar' zijn: ze hoeven niet actief op zoek te gaan naar werk, maar moeten wel ingaan op opleidingen.

Ronse pleit voor een afschaffing van het hele systeem. "Het is bijna pervers om van de VDAB te verwachten dat ze mensen overtuigt om aan het werk te gaan als ze daarmee nauwelijks meer zouden verdienen dan in het statuut dat de federale overheid hen vandaag toekent. Uiteraard wil ik de rechten van de huidige SWT'ers niet aantasten, maar is het nog verantwoord om de komende jaren nieuwe mensen tot zo'n systeem toe te laten? Vlaamse ondernemers zitten op hun tandvlees."

Leefloon

Beide voorstellen hebben weinig kans op slagen, want CD&V staat stevig op de rem. Volgens de partij doet de regering al heel wat om meer jongeren, ouderen, allochtonen en vrouwen aan het werk te krijgen. "Maar het is goed dat een regeringspartij de forcing wil voeren", meent professor Arbeidseconomie Stijn Baert (UGent). "De tijd voor halve maatregelen ligt ver achter ons." Voor alle duidelijkheid: de expert ziet weinig heil in het beperken van de werkloosheidsuitkering in de tijd. "Als er te weinig werkzoekenden zijn, ga je het probleem niet oplossen door hen hun uitkering af te nemen. Want dat betekent niet dat ze allemaal gaan werken. Ze vallen terug op een leefloon, en dan is er veel minder activering en controle." In het afschaffen van het brugpensioen kan professor Baert zich wél vinden. "Je moet immers de inactieve bevolking - zij die niet werken maar ook niet op zoek zijn naar een baan - inkrimpen. Door het brugpensioen in stand te houden, zeg je eigenlijk: 'We geloven niet meer in jullie.' Waarom zouden ze er dan zélf nog in geloven?

 

Bron: Het Laatste Nieuws © De Persgroep 2018

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is