U bent hier
Zoektocht naar duurzame onkruidbestrijding op Belgisch spoornet verloopt tergend traag

Vorige week kondigden de federale en Vlaamse regering aan dat ze de verkoop en het gebruik van de chemische stof glyfosaat door particulieren willen verbieden tot er wetenschappelijke opheldering komt over de gezondheidsrisico’s. De beslissing volgde op de onthullingen over manipulatie van het onderzoek naar het mogelijk kankerverwekkende effect van de stof door het bedrijf Monsanto. Ook de onkruidtrein van Infrabel maakt gebruikt van deze stof. Maar de zoektocht naar een duurzaam alternatief verloopt bijzonder traag, vernam N-VA-Kamerlid Wouter Raskin.
Al vele jaren sproeit de onkruidtrein van Infrabel honderdduizenden liters met water verdunde pesticiden en herbiciden de lucht in. Nochtans kan het gebruik van chemische verdelgers aanzienlijke risico’s inhouden voor de gezondheid en het leefmilieu. Daarom schaarde de voltallige Kamer zich in juli 2016 achter het voorstel van N-VA-Kamerlid Wouter Raskin om een bijzondere werkgroep op te richten die op zoek moet gaan naar een duurzaam en financieel haalbaar alternatief. Wouter Raskin: “Onkruidbestrijding op het spoor is absoluut noodzakelijk om de veiligheid en stiptheid van het treinverkeer te garanderen, maar dat mag ons niet beletten om te bekijken of de bestaande chemische verdelgers vervangen kunnen worden door meer duurzame methodes.”
Naar aanleiding van de commotie rond de chemische stof glyfosaat besloot Raskin bij minister Bellot te peilen naar een stand van zaken. “Het antwoord van de minister is weinig bemoedigend. De samenstelling van de werkgroep is blijkbaar nog steeds niet rond. Ik begrijp dat men niet over één nacht ijs wil gaan, maar het tempo mag nu echt wel omhoog”, aldus Raskin.