Vlaamse en federale begroting goedgekeurd na marathondebat

Door N-VA op 19 december 2014, over deze onderwerpen: Staatsschuld, Vlaamse begroting, Federale begroting, Verandering

Zowel in het Vlaams als het federaal halfrond gingen meerderheid en oppositie deze week het debat aan over de begroting voor volgend jaar. Beide begrotingen zijn inmiddels goedgekeurd, meerderheid tegen oppositie. Daarmee liggen nu ook de budgettaire krijtlijnen vast, nadat beide parlementen eerder al de inhoudelijke bakens voor het Vlaams en federaal regeringsbeleid hadden goedgekeurd.

De discussies die aan beide stemmingen voorafgingen waren diepgaand, levendig en vooral zeer lang. Alles samen klokte het begrotingsdebat in de Kamer zelfs af op 26 uur! Voor de bespreking van de verschillende beleidsdomeinen hadden zich niet minder dan 106 sprekers aangediend. En ook in het Vlaams Parlement discussieerden meerderheid en oppositie liefst twee dagen lang over de budgettaire keuzes van de regering-Bourgeois.

Overgewicht wegwerken
“We moeten snoeien om te groeien” blijft het centrale devies van beide regeringen, “zodat we over enkele jaren de vruchten kunnen plukken.” Of om het met de woorden van de Vlaamse minister-president te zeggen: “Nu schuld opbouwen zou de beleidsruimte verkleinen, terwijl we net een investeringsregering willen zijn." Volgens diezelfde Geert Bourgeois zijn de gebudgetteerde ingrepen voor volgend jaar dringend nodig om "perspectief te bieden in de tweede helft van de legislatuur.” Wat N-VA-fractievoorzitter Matthias Diependaele de volgende beeldspraak ontlokte: "Vlaanderen heeft een obesitasprobleem terwijl we net een marathon willen lopen. Om die marathon te lopen moet je getraind zijn en moet je offers brengen en jezelf dingen ontzeggen. We weten niet hoe het parcours zal liggen. Zal er vaste ondergrond zijn of los zand? Maar met deze begroting zijn we klaar voor elk parcours dat we moeten lopen."

Moedige beslissing
Alle Vlaamse meerderheidspartijen, ook CD&V en Open Vld, staan eensgezind achter de moedige beslissing van deze regering om de factuur niet te verhalen op de volgende generaties. “Onze boodschap is misschien niet vrolijk, maar we vragen inspanningen die doenbaar zijn. Dit is onze verantwoordelijkheid. We gaan dit niet doorschuiven naar degenen die na ons komen”, besloot minister-president Bourgeois.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is